Met dit basisrecept maak je snel je eigen pizzadeeg.
Ingrediënten voor 2 pizzabodems
- 250 gr bloem
- 0.5 zakje instant gist (3,5 gr)
- 0.5 theelepel suiker
- 150 ml lauw water
- 0.5 theelepel zout
- 2 eetlepels olijfolie
Bereiding
Meng de gist en de suiker met 50 ml lauw water. Doe in een andere kom de bloem en het zout bij elkaar en maak in het midden een kuiltje om het goed te kunnen mengen met het mengsel van de gist. Doe het gistmengsel in het kuiltje en roer door de bloem. Voeg daarna langzaam de rest van het water (100 ml) en de olijfolie toe aan het mengsel. Kneed het deeg goed. Wanneer het niet meer plakt aan je handen en het mooi glad en elastisch is, maak je een bal van het deeg. Doe het deeg in de kom en dek het af met een vochtige, schone theedoek. Het deeg moet nu minimaal 45 minuten rijzen. Doe dit bij voorkeur op een warme plek in huis.
Het Bakken
Verwarm de kamado BBQ tot ongeveer 240 graden. Dit kan enige tijd duren, zorg er dus voor dat je dit doet terwijl je deeg aan het rijzen is. Je gaat indirect aan het werk, dus plaats ook de platesetter. Plaats dan de pizzasteen op het rooster. Ondertussen is het deeg gerezen en maak je twee ballen van het deeg. Gebruik maïsmeel op je ondergrond om het deeg niet te laten plakken. Zorg ervoor dat je dit ruim doet, zodat je straks moeiteloos met je pizzaschep onder je bodem kunt komen. Tijd om van de deegbol een bodem te vormen: duw het deeg eerst met de hand uit. Doe dit tot ongeveer 4 mm dikte. Je kunt voor het gemak ook een deegroller gebruiken. Als je bodem klaar is, smeer je deze in met pizzasaus en beleg je deze met toppings naar keuze. De randen kun je eventueel voorzien van een klein laagje olijfolie. Als je BBQ op temperatuur is plaats je de pizzaschep onder de bodem en schep je deze op. Leg de pizza rechtstreeks op de pizzasteen. Let op! Gebruik GEEN bakpapier, want deze vliegt in de brand en dat willen we niet. Met een gesloten kamado duur het tussen de 7 à 10 minuten totdat je pizza klaar is. Controleer af en toe hoe het gaat. Je ziet vanzelf of de pizza naar wens is en dan ... Mmmmm. Smullen maar.
Eet smakelijk!
Tip
Je kunt pizzadeeg ook invriezen! Maak het deeg, en verdeel dit in porties voor 1 bodem. De stukken deeg doe je in een afgesloten zak en vries je in. Wil je gaan bakken? Haal de stukken deeg 2 uur van tevoren uit de vriezer om goed te kunnen laten ontdooien.
Reactie plaatsen
Reacties
Lekker hoor!