Oud Hollands recept voor overheerlijke hachee.
Ingrediënten
- 700 gram hacheevlees (sukadelappen of runderlappen)
- 500 ml lauw water
- 50 gram boter (bij voorkeur Croma)
- 5 flinke uien
- 5 kruidnagels
- 2 eetlepels bloem
- 2 eetlepels azijn
- 2 laurierblaadjes
- 1 theelepel suiker
- 1 bouillonblokje (rundvlees)
- Peper en zout
- Rode kool
- Kruimige aardappelen
- Appelmoes
Benodigdheden
- Scherp mes
- Snijplank
- Maatbeker
- Braadpan
- Houten lepel
Hachee is een geweldig gerecht voor in de winter. Niet op de laatste plaats omdat een lange donkere en grauwe weekenddag de perfecte dag is om de tijd te nemen voor de bereiding van dit heerlijke gerecht! Hoe maak je nu de perfecte hachee zonder toevoegingen van allerlei pakjes en zakjes? We nemen je mee in de keuken van BBQ Goodies.
Dit gerecht kan zowel worden bereid in een braadpan op het fornuis als in een Dutch Oven op de BBQ. Het belangrijkste is dat je ruim de tijd neemt. Want hoe langer je het vlees laat stoven, hoe meer het vlees uit elkaar valt én de perfecte smaakcombinatie van alle ingrediënten ontstaat.
Voorbereiding (30 minuten)
Zet alle ingrediënten klaar en maak de bouillon. Deze heb je al snel nodig, dus het is handig dat deze al klaarstaat voor je begint. Snij het vlees in grove stukken (ongeveer twee dobbelstenen groot). Pel daarna de uien en snij deze in stukjes. Dit hoeft niet al te klein klein aangezien je gaat stoven (er blijft uiteindelijk vrij weinig van over).
Bereiding (ongeveer 4 uur)
Als het vlees en de uien gesneden zijn is het tijd om de boter in de pan te doen en te verwarmen. Wacht tot de boter bruin kleurt en fruit dan de ui aan tot deze licht bruin kleur gekleurd is. Voeg vervolgens het vlees toe en braad het vlees rondom bruin. Voeg naar smaak peper en zout toe. Wees hier niet te zuinig mee. Doe dit alles op middelmatig vuur.
Als het vlees rondom bruin is voeg je de bouillon toe. Zorg ervoor dat het vlees en de uien net onder water komen te staan. Voeg hierna de laatste ingrediënten toe. Allereerst de azijn en suiker. Verspreid daarna de bloem over het gerecht. Roer dit door. Als laatste voeg je de kruidnagel en de laurierblaadjes toe. Verspreid dit over de pan.
Nu begint het proces van stoven. Pas het vuur zo aan dat het gerecht net aan kookt. Doe de deksel op de pan. Het is van belang om zo nu en dan goed te roeren in de pan. Vergeet niet om goed over de bodem te gaan, want het kan gemakkelijk aankoeken.
De eerste uren zal het gerecht er nog wat waterig uit kunnen zien, maar na ongeveer 2,5 uur zal het gaan inkoken en krijgt het een meer vaste vorm. Wanneer het wat droog dreigt te worden kun je gerust nog wat water of bouillon toevoegen.
Na ongeveer 4 uur stoven is het gerecht klaar! Haal de pan van het vuur en probeer alle laurierblaadjes en eventuele overblijfselen van de kruidnagel eruit te halen. Wij serveren de hachee het liefste op de klassieke manier: in combinatie met kruimige aardappelen, rode kool en appelmoes.
Eet smakelijk!
Reactie plaatsen
Reacties